De Loopse hond

 

 

 

Tips Loopse Hond

Tijdens de loopsheid heeft het teefje haar vruchtbare periode.  De loopsheid duurt gemiddeld 2 weken. Maar de teef is in die periode maar een aantal dagen vruchtbaar. De meeste teven worden 2 keer per jaar loops. Kleine rassen  kunnen wel 4 keer per jaar loops worden. Grote rassen krijgen hun eerste loopsheid als ze tussen de 10 en 16 maanden oud zijn.  Bij kleine rassen is dat eerder; tussen de 6 en 10 maanden.

Hoe kan je loopsheid herkennen?

De eerste signalen van loopsheid zijn meestal dat de teef onrustig wordt. Ze kan ook wat humeurig zijn en minder goed luisteren. Daarna begint de vulva op te zwellen en wordt roder. Dit zijn de uitwendige geslachtsdelen  De teef verliest ook wat bloederige afscheiding. Dit is niet altijd duidelijk zichtbaar. Bij sommige teefjes kan het bloedverlies heel beperkt zijn of ze houden zich zelf heel goed schoon.

Dit is de voorbereidingsfase op de vruchtbare periode en deze duurt 1 tot 1,5 week. De teef is nu nog niet vruchtbaar en heeft ook totaal geen interesse in reuen. Maar reuen inmiddels wel in haar.

Wanneer is de teef vruchtbaar?

Na de voorbereidingsfase volgt een vruchtbare periode variërend van gemiddeld 4 dagen. In deze periode is er bijna geen afscheiding meer en de zwelling van de vulva wordt ook minder. Vaak wordt gedacht dat de loopsheid dan voorbij is. Maar het tegendeel is het geval; dit is de vruchtbare periode. De teef trekt door haar geur op grote afstand reuen aan en is zelf nu ook zeer geïnteresseerd in honden van het andere geslacht. Ze zal tijdens het uitlaten ook vaker plassen om haar geur te verspreiden.

Het aantal vruchtbare kan verschillen per hond en per ras.

Teefjes blijven hun hele leven vruchtbaar en worden dus ook steeds opnieuw loops. De vruchtbaarheid neemt wel wat af naarmate de teef ouder wordt. 

Afwijkende cyclus hond

De loopsheid verloopt niet altijd volgens de gangbare cyclus. In die gevallen moet u extra alert zijn om ongewenste zwangerschappen te voorkomen. Of als u uw teef juist wel gedekt wil hebben is het raadzaam om u daarbij te laten begeleiden door uw dierenarts. Deze kan via bloedonderzoek de vruchtbare periode bepalen.

Stille loopsheid

Bij een zogenoemde stille loopsheid is de loopsheid niet goed zichtbaar en wordt door de eigenaar vaak gemist. De teef vloeit niet of heeft alleen wat witte of kleurloze afscheiding. De vulva is beperkt of niet gezwollen. De oorzaak van een stille loopsheid is niet bekend.

Gespleten loopsheid

Bij de gespleten loopsheid stopt de loopsheid na enkele dagen en gaat na een aantal dagen of soms zelfs weken, weer verder.  Pas in die tweede fase vindt dan meestal de eisprong plaats en is de hond vruchtbaar. De gespleten eisprong zien we vooral bij jonge teven.

Uitblijvende eisprong

Bij jonge honden zien we weleens dat de eisprong uitblijft en de teef dus in de voorbereidende fase van de loopsheid blijft. Deze kan dan zelfs 6 tot 8 weken aanhouden. Meestal komt dit door cystes in de eierstokken Maar het kan ook veroorzaakt worden door tumoren of andere afwijkingen.

Hoe ga ik om met mijn loopse hond?

In haar vruchtbare periode is een teefje gewillig om te paren en trekt ze bovendien reuen aan. Die reuen zullen werkelijk alles proberen om haar te kunnen dekken.  Houd uw teefje in die periode bij het wandelen aan de lijn en plaats de YAB YellowAlertBone op de lijn waarmee u aangeeft “houdt afstand “en ” geef ruimte ” en  nogal logisch vermijd gebieden waar honden los mogen lopen, hier heeft u geen controle over de hond. De geur van het loopse teefje is zo uitnodigend voor reuen, dat de hormonen het voor het zeggen krijgen. En zelfs de meest gehoorzame reuen zullen hun baasje in die situatie negeren.

De geur van het teefje kunt u met een speciale spray onderdrukken waardoor ze minder aantrekkelijk wordt voor reuen. Dit is natuurlijk geen anticonceptiemiddel maar het teefje wordt minder snel opgemerkt door reuen.  U kunt de teef beter niet wassen tijdens de loopsheid omdat de vulva gedurende die periode erg gevoelig is voor infecties en irritaties. Na de loopsheid is het wel raadzaam om de teef van achter te wassen om haar zo te ontdoen van haar geur.

Als uw hond veel last heeft van afscheiding is een loopsheidbroekje  handig om verspreiding van vlekken in huis te voorkomen.  Ook als u naast de teef nog reuen in huis heeft kan zo’n broekje nuttig zijn.  Een loopsheidbroekje is geen anticonceptiemiddel maar het geeft u net wat meer tijd om in te grijpen als een dekking dreigt. Het verstandigste is natuurlijk om de reu(en)  en de teef goed gescheiden te houden.

Dekken van de teef

Als u uw hond wilt laten dekken is het belangrijk om het juiste tijd te weten. Als u uitgaat van een gemiddelde cyclus en de dekking laat plaatsvinden op een gemiddelde dag in de cyclus is de kans op een zwangerschap 50%.   Kiest u voor begeleiding door uw dierenarts stijgt  de kans op succes tot 90%.

Bij een natuurlijke dekking kunt u het beste met de teef naar de reu gaan. Dominante teven laten zich in hun eigen omgeving namelijk niet makkelijk dekken. Bij een kunstmatige inseminatie is de kans op succes het grootst als u zich hierbij laat begeleiden door uw dierenarts.

Dracht of zwangerschap van de teef

Het volgende onderdeel van de voortplanting is logischerwijs de zwangerschap van de hond. De gemiddelde duur van de dracht of de zwangerschap van de vrouwelijke hond is 63 dagen. Hier zit variatie in met uitschieters naar boven en beneden van 57 tot 72 dagen. Hoe meer pups er in ontwikkeling zijn hoe korter de duur van de dracht.

Aan het gedrag van de zwangere hond is in de eerste weken weinig te merken. Wel kan er soms wat minder eetlust zijn en kan ze in week 4 heldere slijmerige vaginale uitvloei hebben. Dit is volkomen normaal. In de eerste vier weken van de dracht groeien de embryo’s nog maar weinig, maar vanaf de tweede maand van de dracht neemt de groei van de embryo’s enorm toe. Dit vraagt veel energie van de aanstaande moeder, die vanaf deze periode gerust wat extra voeding kan gebruiken. Dat mag tot anderhalf keer de normale hoeveelheid. Supplementen zijn hierbij een goede aanvulling op de voeding.

Na 6 weken is de dracht duidelijk zichtbaar bij de zwangere teef. Ook zie je dat de tepels groter zijn geworden. Een week voor de bevalling kan er al melk uit de tepels komen omdat dan de melkproductie op gang is gekomen door de hormonen. Vaak is het goed om rond de 30 dagen dracht een echo te maken om zeker te weten of een teef zwanger is. Er kan namelijk ook sprake zijn van schijnzwangerschap.

In het gedrag zie je dat door stijging van de progesteronspiegel in het bloed veel zwangere teven zich gaan terugtrekken, snauwerig worden en daar wilt u andere honden liever geen kennis mee laten maken en zet daarom als u gaat wandelen de YAB YelloAlertBone op de lijn zodat u aangeeft aan andere hondenbezitters “houdt afstand””geef ruimte”, minder goed eten en minder graag naar buiten willen. Andere teven worden juist weer heel aanhankelijk of pieperig tijdens de zwangerschap. Net als mensen, reageren individuele honden anders op de verandering in hormonen.

Druppels met extracten van Agnus castus (monnikspeper), Echinacea purpurea (Rode zonnehoed), Cimicifuga racemosa (Troszilverkaars) en Alchemilla vulgaris (Vrouwenmantel) helpen de baarmoeder na de bevalling samen te trekken en op te schonen, maar ondersteunen ook de bevalling zelf.

 

 

 

 

Niet prettig voor de eigenaar en ook niet fijn voor jou als je een kudde mannen van je teef af moet houden. Hier kan de yellowalertbone u een beetje helpen om contact met andere honden te verminderen . De YAB op de lijn die op ruime afstand te zien is op de hondenlijn ,geeft aan dat u liever niet hebt dat andere mensen/honden u benaderen
De meeste teefjes zijn gedurende hun loopsheid ook meer afgeleid en zullen dus minder naar u luisteren en dus minder gehoorzamen dan wanneer ze niet loops zijn.
voor meer informatie over een loopse honden kunt u vinden op onderstaande links

https://www.pedigree.nl/verzorging/de-gezondheid-van-mijn-hond/loopsheid-bij-de-hond

.Voor hygiëne en opvoedingsartikelen kunt u oa bij deze bedrijven terecht

https://www.brekz.nl/hygiene-hond